Het is ’s avonds alweer vroeg donker en de eerste uitzendingen van het Sinterklaasjournaal beginnen alweer. In de winkels zijn al tijden lang chocoladeletters, pepernoten en allerlei andere lekkernijen te koop die verband houden met 5 december. En ook de dikke speelgoedboeken liggen al op de mat.
Sinterklaas
Want 5 december is in vele Nederlandse gezinnen toch nog reden voor een bijzonder feest. Maar soms vraag ik me af of het nog wel zo’n feest is. Want met alle discussie, protesten en dergelijke gaat de lol er (voor mij in ieder geval) wel een beetje af.
De oorsprong van Sinterklaas of Sint Nicolaas is niet geheel duidelijk en er doen verschillende verhalen de ronde. En al helemaal over Zwarte Piet. Want die mag tegenwoordig niet meer zwart zijn, maar mag hooguit nog wat roetvegen bevatten.
Ieder mag uiteraard zijn eigen mening hebben over het hele gebeuren. Maar ik denk dat het de kinderen uiteindelijk toch alleen om het feest en de cadeautjes gaat. En dan zou het toch jammer zijn als zo’n leuk, traditioneel kinderfeest zou verdwijnen.
Daarentegen wordt er op steeds meer plaatsen in het land Halloween gevierd. Deze uit Amerika overgewaaide feestdag gaat gepaard met pompoenen, skeletten en nog veel meer enge maskers en figuren.
Ik zie ook steeds meer berichten voorbij komen op diverse social media of dit nu wel zo’n goede ontwikkeling is. In plaats van een kinderfeest, stappen we nu over op een feest met monsters en doden. Het is maar waar je voor kiest.
Halloween
Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Traditioneel werd Halloween vooral gevierd in Ierland, Engeland, Amerika en Canada. Inmiddels wordt Halloween ook in andere delen van de wereld gevierd, met name in Europa, Australië en Oost-Azië.
Ook in Nederland wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest (Allerheiligenavond). Dit gebeurt meestal in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen. Kinderen verkleden zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. Op veel basisscholen wordt er een trick-or-treat-tocht georganiseerd en ook in pretparken wordt vaak aandacht besteed aan Halloween.
Uit onderzoek in 2018 is gebleken dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders Halloween viert. Alleen in de provincies Groningen, Drenthe, Zeeland en Utrecht, waar het (van oorsprong rooms-katholieke) sint-Maartensfeest op 11 november belangrijker is dan in de rest van Nederland.
Sint-Maarten
Op 11 november, de avond van Sint-Maarten gaan kinderen met lampionnen en met speciale Sint-Maartensliedjes de deuren langs om snoep op te halen.
In de zuidelijke provincies van Nederland en in België komt het langs de deur gaan nog wel voor, soms in combinatie met een vreugdevuur of een optocht. Maar ook dit is een aflopend fenomeen.
Want waar wij vroeger Sinterklaas en Sint Maarten vierden, wordt er nu steeds vaker gekozen voor Halloween. En de gezinnen waar een cadeautje onder de Kerstboom wordt gelegd in plaats van gebracht door Sinterklaas, nemen steeds meer toe.
Soms jammer van de tradities van het verleden, maar het schept wel weer mogelijkheden om binnen je eigen gezin of familie mooie nieuwe tradities te ontwikkelen. Hiermee creëer je weer fijne herinneringen met elkaar.
Fijne Sinter-Hallo-Maarten-Kerst allemaal!